Deze Dordtse professionals staan allemaal voor je klaar. Voor, tijdens en na je zwangerschap! Samen zorgen we ervoor dat ook jouw kind start met een voorsprong!
Huisartsen
Als het goed is heb je een eigen huisarts waar je met je vragen en klachten terecht kunt. Deze kent je vaak langer dan elke andere professional en kan je daarom goed helpen. Informeer je huisarts altijd als je zwanger bent. Ook kan de huisarts je helpen als zwanger worden niet lukt. Zodra je kindje geboren is, kun je bij de huisarts terecht als jouw kind medische klachten of een kinderziekte heeft. Op thuisarts.nl kun je ook betrouwbare informatie vinden over ziekte en gezondheid, en advies over wanneer je contact op moet nemen met de huisarts.
Verloskundigen
De verloskundige begeleidt je tijdens de zwangerschap. Ook voor en na je zwangerschap kun je bij haar terecht met vragen. Ze adviseert en ondersteunt je tijdens deze belangrijke periode. De verloskundige houdt de gezondheid van jou en je baby in de gaten. Ze bespreekt ook met jou (en je partner) hoe je je zwangerschap beleeft. Zij is er om naar jou te luisteren. Heb je bijvoorbeeld vragen over de bevalling, je rol als moeder of veranderingen in de relatie met je partner? Ook deze kun je met je verloskundige bespreken, en ook je verwachtingen, wensen en misschien ook angsten. Jij hebt een vertrouwensband met haar.
Er zijn in Dordrecht vijf verloskundigenpraktijken:
Gynaecologen
Gynaecologen zijn artsen in het ziekenhuis, die vrouwen begeleiden met (kans op) problemen tijdens de zwangerschap of de bevalling. Zij begeleiden en controleren deze vrouwen, samen met de ziekenhuisverloskundige en andere zorgverleners in het ziekenhuis, zoals arts-assistenten en gynaecologen in opleiding. Zij adviseren en steunen je tijdens de belangrijke periode van de zwangerschap en houden jouw gezondheid en die van je baby in de gaten. Ze zijn er ook om je vragen te beantwoorden over de zwangerschap en bevalling. Een bevalling onder leiding van een gynaecoloog gebeurt altijd in het ziekenhuis. Na de bevalling, wanneer je weer naar huis gaat, neemt de thuisverloskundige de zorg over. Zij en de kraamverzorgende begeleiden je verder.
Kraamzorg
Nederland is het enige land ter wereld met kraamzorg. De kraamverzorgende leert jou en je partner de baby te verzorgen en helpt jou bij de borstvoeding. Als je thuis bevalt, dan komt de kraamverzorgende al voor de bevalling naar je toe. Hij of zij assisteert de verloskundige bij de bevalling en is er om jou en je partner te ondersteunen. Na de bevalling verzorgt ze jou en de baby. Als je in het ziekenhuis bevalt, dan bel je het kraamzorgbureau voordat je weer naar huis gaat. Je kunt je vanaf de 12e week van je zwangerschap aanmelden bij de kraamzorg, wanneer je je ‘termijnecho’ hebt. Doe het in ieder geval uiterlijk in de 20e week.
In de regio Dordrecht zijn er meerdere kraamzorgbureaus. Vraag je verloskundige of gynaecoloog om tips. Of misschien heeft een vriend(in) of familielid een tip. Hier een paar kraamzorgbureaus op een rij:
Jong JGZ - jeugdgezondheidszorg
Als je kindje vier weken oud is, ga je voor het eerst naar het consultatiebureau. De laatste keer is vlak voor zijn of haar vierde verjaardag. Je ontvangt een oproep voor elk bezoek. De verpleegkundige en de arts van Jong JGZ houden samen met jou in de gaten hoe je kind groeit en zich ontwikkelt. Je kunt hen alles vragen, bijvoorbeeld over voeding, verzorging, ouderschap en opvoeden. En als het nodig is kunnen zij verwijzen naar de juiste deskundige of specialist. Bij het consultatiebureau kan jouw kindje ook de inentingen krijgen die hem of haar beschermen tegen ernstige ziekten.
Sinds 1 juli 2022 kun je bij Jong JGZ ook terecht voor een prenataal huisbezoek. Een verpleegkundige van Jong JGZ komt dan tijdens je zwangerschap bij je thuis op bezoek. Tijdens het bezoek kun je je zorgen delen en allerlei vragen stellen aan de verpleegkundige, bijvoorbeeld over relaties, geldzaken, wonen en hoe je straks voor je kindje gaat zorgen. De verpleegkundige luistert naar je, stelt vragen en geeft advies. Wil je zo’n huisbezoek, dan kun je je daarvoor aanmelden bij Jong JGZ.
Voor meer informatie kun je kijken op de website van Jong JGZ. Of volg Jong JGZ op facebook of Instagram.
Sociaal wijkteam
Bij het sociaal wijkteam kun je terecht met alle vragen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt, bijvoorbeeld over financiën, relaties, opvoeden, wonen, werk/inkomen en (jeugd)zorg. In Dordrecht zijn er vijf wijkteams verspreid over de stad. Zo is er altijd een wijkteam bij jou in de buurt te vinden.
Neem gerust contact op! Via het algemeen telefoonnummer van het sociaal wijkteam 078-2210200 of via de website swtdordrecht.nl. Ook zijn er inloopspreekuren van het sociaal wijkteam bij de peuterspeelzaal, het kinderdagverblijf of het consultatiebureau.
Veilig Thuis
Als je te maken krijgt met geweld bij jou of anderen thuis, kun je daar altijd wat aan doen. Bij Veilig Thuis kun je terecht als je hulp zoekt of je zorgen maakt over anderen. Ze zijn er voor iedereen die zich zorgen maakt over wat er bij jou of iemand anders thuis gebeurt; kinderen, jongeren, volwassenen, ouderen, slachtoffers, daders, omstanders en professionals. Je kunt ze 24/7 gratis bellen op 0800 2000. Bij direct gevaar, bel 112.
Behoefte aan een maatje?
Er zijn genoeg vrijwilligers in Dordrecht die graag met je meedenken of meehelpen.
- Ken je Moeders informeren Moeders (MiM) al? MiM is bedoeld voor vrouwen die voor het eerst moeder worden en onzeker zijn, weinig steun uit hun omgeving krijgen of behoefte hebben hun ervaringen te delen. Bij MiM steunt een ervaren moeder jou als aanstaande moeder. Zij bezoekt je maandelijks, vanaf de zwangerschap tot jouw kindje ongeveer twee jaar is. Ook kun je meedoen aan ontmoetingsgroepen, om meer mensen in de buurt te leren kennen. Meer informatie vind je op de website van Jong JGZ. Aanmelden voor MiM kan via mim@jongjgz.nl.
- Heb je een lastige peuter? En weinig contact met vrienden of familie? Zou je wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken? Ervaren en getrainde vrijwilligers van Home-Start bieden opvoed- en gezinsondersteuning bij alledaagse opvoedvragen. Meer informatie en contactgegevens vind je op de website van Home-Start Dordrecht.
- Stapelen problemen zich op, of valt opvoeden je even te zwaar? En heb je geen partner, (schoon)ouders of vriend(in) om op terug te vallen? Een buurtgezin biedt uitkomst. Met een buurtgezin organiseer je ruimte voor jezelf. Jouw kindje kan, al vanaf babyleeftijd, af en toe in het buurtgezin terecht, bijvoorbeeld een middag in de week of twee keer per maand. Het kan daar spelen of (later) kletsen met een ander kind en het krijgt persoonlijke aandacht. Tegelijk leer jij als ouder hoe het eraan toe kan gaan in een ander gezin. Meer informatie en een aanmeldformulier vind je op de website van buurtgezinnen.