Spring naar inhoud

Kinderwens

Denk je erover om een kindje te krijgen? Geef jouw kind een voorsprong en zorg dat je goed voorbereid bent. Heb je vragen, dan kun je terecht bij een verloskundige of gynaecoloog tijdens het kinderwensspreekuur (ook wel ‘preconceptiezorg’ genoemd). Vragen over je gezondheid kun je ook stellen aan je huisarts.


Heb je andere zorgen? Zijn er problemen thuis, zit je niet lekker in je vel of maak je je zorgen over geld? Ook dit kun je bespreken met je huisarts. Waarschijnlijk verwijst je huisarts je dan door naar het sociaal wijkteam. Je kunt ook zelf contact opnemen met het sociaal wijkteam. Geen vraag is te gek. Met een beetje hulp sta je sterker in je schoenen.


Gezond zwanger raken?

Als je graag zwanger wilt worden, hoop je natuurlijk op een goede zwangerschap en een gezonde baby. Hieraan kun je zelf meehelpen, door bijvoorbeeld voldoende te bewegen en door veilig medicijngebruik. Hieronder vind je handige tips. Voor meer informatie kun je ook kijken op degynaecoloog.nl of doe de test op zwangerwijzer.nl.


Een gezonde leefstijl

Een gezonde vader en moeder, dat is de beste start voor je baby. Een gezonde leefstijl is belangrijk voor jou en je toekomstige kindje. Dat betekent: genoeg bewegen, gezond eten, geen alcohol en niet roken. Het liefst begin je hier al mee vóór de zwangerschap. Kun je wel wat hulp gebruiken bij het veranderen van je leefstijl? Weet je niet waar je moet beginnen? Vraag ernaar bij je huisarts of een verloskundige/gynaecoloog tijdens het kinderwensspreekuur.


  • Bewegen is gezond en hoort bij een gezonde leefstijl. Je kunt hier ook mee doorgaan als je zwanger probeert te worden. Luister altijd goed naar je eigen lichaam en overdrijf het niet.
  • De kans op een zwangerschap is het grootst als je een gezond gewicht hebt. Ook tijdens de zwangerschap is dit belangrijk. Met een gezond gewicht voel je je fitter. Het draagt bij aan de gezondheid van jou en je baby. Heb je overgewicht of ondergewicht, dan kan dit betekenen dat je minder snel zwanger raakt. Je kunt berekenen of je een gezond gewicht hebt, met de Body Mass Index (BMI)
  • Naast een gezond gewicht is gezond eten ook heel belangrijk. Zorg voor een eetpatroon met veel groente, fruit, volkoren graanproducten, bonen, olie en noten. Eet afwisselend en vooral producten uit de Schijf van Vijf. Als je gezond en afwisselend eet, krijg je alles binnen wat je lichaam nodig heeft. Het maakt de kans op een zwangerschap en op een gezonde baby groter. Voor meer informatie kun je ook terecht bij een diëtist.

Weet je dat je 400 ug foliumzuur moet slikken als je bezig bent met zwanger worden? Foliumzuur is te koop bij de drogist of apotheek. Je kunt het zonder problemen lang achter elkaar slikken, mocht een zwangerschap langer op zich laten wachten. 


  • Roken en drugs passen niet in een gezonde leefstijl. Drugsgebruik vermindert de kans op een zwangerschap en is zeer schadelijk voor het ongeboren kind. Dat geldt ook voor roken. Ook ‘meeroken’ kan schadelijk zijn; het inademen van tabaksrook van rokers om je heen. Roken tast ook de kwaliteit van sperma aan. Het is dus verstandig dat jullie allebei stoppen met roken, als jullie een kinderwens hebben. 

Vind je het moeilijk om te stoppen met roken? Bespreek dit met je huisarts. Ook vind je informatie over stoppen met roken op de website van ikstopnu en rookvrijookjij.nl

  • Als je zwanger wilt worden, is het advies zo min mogelijk alcohol te drinken. Een enkel glaasje tast de vruchtbaarheid niet direct aan, maar alcohol verhoogt wel de hoeveelheid oestrogeen in je bloed. Dit kan gevolgen hebben voor je menstruatiecyclus. Ook mannen doen er verstandig aan minder of geen alcohol te drinken als zij een kinderwens hebben, want het aantal zaadcellen neemt erdoor af. Dit verkleint de kans op een zwangerschap. Tegelijkertijd neemt het aantal afwijkende zaadcellen juist toe, wat invloed kan hebben op de gezondheid van de baby. Wanneer je zwanger bent, is het dringende advies om helemaal te stoppen met het drinken van alcohol. De alcohol komt namelijk ook in het bloed van het kind. Kijk voor meer informatie op alcoholvrijzwanger.nl


Veilig medicijn- en supplementgebruik

  • Gebruik je medicijnen? Dan is het belangrijk om te weten of je daar veilig mee door kunt gaan tijdens een eventuele zwangerschap. Overleg daarover met je huisarts of de apotheek, voordat je zwanger probeert te worden. Let op! Ook medicijnen die vrij verkrijgbaar zijn (dus zonder recept), zijn in combinatie met een zwangerschap niet altijd veilig. Lees de gebruiksaanwijzing van deze middelen goed door, en overleg bij twijfel met de apotheker of je arts. Hetzelfde geldt voor homeopathische middelen. Vertel je huisarts en de apotheek altijd dat je zwanger bent.
  • Ben je wat somber of depressief? Of was je dat tijdens een vorige zwangerschap? Zeg het tegen je huisarts of tegen je verloskundige/gynaecoloog tijdens het kinderwensspreekuur. Voordat je zwanger wordt, moet worden bekeken welk medicijn je hiertegen mag slikken en of er extra begeleiding nodig is. Je huisarts kan je hierbij helpen. Als je al onder behandeling bent, kun je dit afstemmen met je psycholoog of psychiater.

Zit je lekker in je vel?

Af en toe een dipje is heel normaal. Maar teveel stress is niet goed. Zit je al een tijdje niet lekker in je vel? Heb je veel zorgen, ben je gespannen of angstig? Praat er in vertrouwen over met een vriend(in) of familielid. Of neem contact op met je huisarts. Ook het sociaal wijkteam staat voor je klaar. Je kunt er terecht met alle vragen waar je in het dagelijks leven tegenaan loopt. 


Als je een kinderwens hebt, hoop je natuurlijk snel een positieve zwangerschapstest in je handen te hebben. Maak je je zorgen over het zwanger raken? Probeer geduld te hebben en er geen stress van te krijgen. Geef het een jaar de tijd. De meeste vrouwen zijn binnen een jaar spontaan zwanger. Maar soms gebeurt dat niet. Als je na een jaar niet zwanger bent, dan kun je een afspraak maken met je huisarts. Ben je ouder dan 35 jaar, dan kun je al na zes maanden contact opnemen met je huisarts. Die zal met je verder kijken en je zo nodig doorverwijzen naar een gynaecoloog.

Ben je er financieel klaar voor?

Tijdens je zwangerschap, de bevalling en in je kraamperiode maak je verschillende kosten. Je hebt bijvoorbeeld extra zorgkosten. Het is daarom verstandig om al voor de zwangerschap goed naar je zorgverzekering te kijken, of het pakket bij je zwangerschapswens past. Veel kosten worden vanuit de basisverzekering vergoed, maar voor een aantal kosten heb je een aanvullende verzekering nodig. Kom je er zelf niet uit wat handig is, vraag een vriend(in) of familielid om hulp. Het sociaal wijkteam kan ook met je meekijken.


Een kindje verzorgen kost geld. Denk bijvoorbeeld aan voeding, luiers en kleding. Hoe sta je ervoor? Heb je een spaarpotje achter de hand voor de benodigde spullen? En kun je maandelijks een extra bedrag missen? Het is natuurlijk fijn om al voor je zwangerschap je financiën op een rijtje te hebben, zodat je goed voorbereid bent en niet voor verrassingen komt te staan. Op de website van het NIBUD staat wat het krijgen van een kindje kost en welke tegemoetkomingen (zoals kinderbijslag en kindgebonden budget) er zijn van de overheid. 


Heb je geldzorgen of schulden? Dan kan het sociaal wijkteam je daarbij ondersteunen. Kijk voor meer informatie ook eens op Geldenzodordt.

Is het thuis op orde?

Wie een kinderwens heeft, heeft ook een veilige woning nodig. Vaak is dit al in orde en heb je in gedachten de babykamer al klaar. Heb je problemen met het vinden van een veilige woonplek? Neem dan contact op met je woningbouwcoöperatie (als je een woning huurt) of ga langs bij het sociaal wijkteam. Zij kunnen je niet aan een huis helpen, maar wel meedenken hoe je dit kunt aanpakken.

 

Heb je thuis te maken met spanning of geweld? Dan is een zwangerschap geen goed idee. Schakel in ieder geval op tijd hulp in. Het sociaal wijkteam kan samen met jou kijken naar een oplossing. Ook kun je zelf contact opnemen met Veilig Thuis (0800-2000) voor advies en hulp. Bij Veilig Thuis kun je ook een melding maken van huiselijk geweld en kindermishandeling. Niet alleen voor jezelf, maar ook als je je zorgen maakt over de veiligheid van iemand anders.