Spring naar inhoud

Kraamweek van A tot Z

scrible

Na de geboorte, thuis of in het ziekenhuis, krijg je de eerste dagen kraamzorg. Wat komt er in de kraamweek allemaal op je af?


Kraamzorg

Na de geboorte, thuis of in het ziekenhuis, ontvang je de eerste dagen kraamzorg. Als dat medisch noodzakelijk is, kan de kraamzorg worden verlengd. Dit gebeurt in overleg met de verloskundige en je moet hiervoor aanvullend verzekerd zijn. De verloskundige komt in de kraamweek nog een paar keer langs om te kijken hoe het met jou en je kindje gaat.


De belangrijkste taak van de kraamverzorgende is de verzorging van jou en je kindje. Het is belangrijke zorg, die jou en je gezin helpt aan een onbezorgde start en een voorspoedig herstel. Het laat je wennen aan de nieuwe thuissituatie. Daarnaast doet de kraamverzorgende dagelijks een aantal controles bij jou en je kindje.


Verder begeleidt de kraamverzorgende je bij het geven van borstvoeding, als je dit wilt. Voor meer hulp kan de verloskundige een lactatiekundige (een expert op het gebied van borstvoeding) inschakelen. Aarzel niet hierom te vragen. De lactatiekundige kan extra advies geven en helpen bij het oplossen van borstvoedingsproblemen. Let op: dit wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar veel zorgverzekeraars vergoeden het wel vanuit een aanvullende verzekering.


Na de kraamtijd draagt je kraamverzorgende de begeleiding van de zorg voor je kindje over aan het consultatiebureau van Jong JGZ

Bijkomen na de bevalling

De eerste dagen na de bevalling zijn de meeste ouders vol energie, maar daarna neemt de vermoeidheid toe. Tussen de derde en vijfde dag komen vaak de kraamtranen, door vermoeidheid en hormonen. Verwacht niet dat je een week na de bevalling weer helemaal de oude bent. Een zwangerschap en bevalling kosten veel energie. Ze zeggen vaak niet voor niks: ‘negen maanden op, negen maanden af’. Het verzorgen van een baby kost veel energie en de nachten zijn vaak kort. Neem de tijd voor je herstel. Hoe beter je naar je lijf luistert, hoe makkelijker het herstel zal verlopen. Probeer ook met de baby mee te slapen, zodat je minimaal acht uur slaap per dag pakt.


Accepteer ook hulp uit je omgeving, zoals vrienden die voor jullie koken en buren die de hond uitlaten. En maak goed gebruik van de kraamverzorgende! Deze is er voor jullie!

Gehoortest en hielprik

In de kraamweek komt een screener van Jong JGZ bij je thuis langs voor een gehoortest en een hielprik bij je kindje. Ze controleert of het gehoor van je baby in aanleg goed is. Voor de hielprik neemt zij een aantal druppels bloed af. Dit wordt onderzocht op zeldzame, maar ernstige erfelijke aandoeningen.


Meld je kindje zo snel mogelijk na de geboorte aan voor de hielprik en gehoortest bij Jong JGZ. Met jouw toestemming kan ook de kraamverzorgende deze aanmelding doen. 

Inschrijven bij de gemeente

Meld je kindje binnen drie werkdagen aan bij de gemeente waar je kindje geboren is. In Dordrecht is het mogelijk om de geboorteaangifte digitaal te doen. Daarvoor hoef je de deur dus niet uit. Dit digitale loket is 24 uur per dag open. Langsgaan op het Stadskantoor kan natuurlijk ook.


Meer informatie over het inschrijven van je kindje vind je op de website van de gemeente Dordrecht.

Aanmelden bij de zorgverzekeraar

Meld je kindje binnen vier maanden na de geboorte aan bij je zorgverzekeraar. Als je dat vergeet, krijg je de zorgkosten voor je kind niet vergoed. Zodra je kind is aangemeld, gaat de verzekering vanaf het moment van geboorte in.


Kinderen tot 18 jaar zijn gratis verzekerd binnen de basisverzekering en de meeste aanvullende verzekeringen. Bij kinderen geldt bovendien nooit een eigen risico.